Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Obisk gore IVANAC v Beneški Sloveniji

Ko se odločiš pobegniti stran od vsakdanjosti in užiti svet skozi prizmo pomirjujoče narave, ter si vzeti čas za razmislek o marsičem, potem je obisk Ivanca kar prava izbira. Gora s 1167 m vas zagotovo ne bo pustila ravnodušne. Pokrajinsko se kraj imenuje Torreano, po slovensko Tavorjano in sodi v občino Udine. 

Vsebina
 
 
Lahkotna, nezahtevna pot vas bo napolnila z novo energijo, morda tudi duhovno obogatila.
 
Pot do izhodišča za obisk gore Ivanac vas pripelje iz več  smeri. Predvsem je lepa vožnja skozi našo in italijansko gorico do Čedada in nato skozi Fojdo do Čenebole. Parkiraš blizu cerkvice Svetega Antona in se od tam odpraviš lepim razgledom naproti. Gora, po kateri hodiš, je razmeroma travnata in ravno prav enakomerno vzpenjajoča, tako da se ves čas hoje lahko oziraš na vse strani, saj si deležen zares lepih pogledov. Ob jasnem vremenu pa se bo v ozadju svetlikalo tudi lepo Jadransko morje. 
 
Ivanac je širok vrh z razsežnim travnatim temenom, ki se položno spušča proti zahodu. Je zadnji višji vrh pred furlansko nižino. Iz glavnega vrha se nam odpre lep razgled proti vzhodu na vas Črni Vrh, Mijo, Krn in Matajur. Izredno slikovit in razgleden je travnati hrbet južno od glavnega vrha, pod katerim je speljana vojaška cesta, zaradi katere je vrh odličen cilj tudi za gorske kolesarje. Ivanac je za Matajurjem nedvomno najlepši razglednik v Beneški Sloveniji. 
 
Čas je močno zaznamoval slehernega prebivalca te pokrajine, saj ima močno slovensko narodnostno manjšino že od leta 1918, ko je tam bivalo kar 60.000 Slovencev. Vredno je obiskati Beneško Slovenijo, predvsem pa je vredno poznati zgodovino teh krajev, ki vam jo še vedno zelo radi povedo redki prebivalci zaselkov, v pristnem, pa vendar premalo raziskanem pokrajinskem narečju. 
 
Omembe vredno je, da domačini imenujejo svoje ozemlje enostavno Benečija, pa naj govorijo slovensko, italijansko ali furlansko. Zgodovina pa ob obisku takšnih krajev ponovno kliče k bolj strpnemu, razumevajočemu odnosu posameznika do ljudi, narave, zgodovine.
 
Za vse tiste z veliko energije po nadaljevanju popotniškega vikenda, priporočam po obisku gore Ivanac še skok v Trst, kjer vam hostel Trieste – Tergeste YH nudi odlično prenočišče s pogledom na morje, da ga ne boste občudovali samo iz razdalje iz prav tako lepe gore Ivanac.
 
Marijana Meško

Sorodni članki

Prijava