Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Kam s fotoaparatom?

Za večino popotnikov je fotoaparat nepogrešljiv del opreme na potovanjih. Mene je spremljal prav vedno. Sprva še preprost, a zanesljiv, vzhodnonemški model, kasneje pa bolj znan japonski, ki sem mu ostal zvest tudi v časih digitalizacije. Vedno sem bil v dilemi, kam s fotoaparatom – zaradi varnosti in praktičnosti. Če je sprva končal nekje v nahrbtniku, si je na prvem daljšem potovanju zaslužil več pozornosti in manjšo fotografsko torbo. Ta je hitro postala premajhna in nadomestila jo je večja. 

Vsebina
Manj je več se v primeru fotografske opreme običajno ne obnese. Poskusno sem se na krajše potovanje odpravil le z majhnim kompaktnim fotoaparatom, ki ga ni bilo težko spraviti v malo večji žep. A hitro sem pogrešal resnejši fotoaparat in naslednjič se je poleg velikega nahrbtnika spet znašla fotografska torba. V njej nekako ni bilo prostora za največji objektiv in stativ. Zato sem se začel spogledovati s fotografskimi nahrbtniki. Med številnimi modeli in cenovnimi razredi se je bilo težko odločiti. Na koncu pa je prevladala kombinacija nahrbtnika, ki je lahek, enostaven za uporabo in hkrati narejen tako, da je delno uporaben kot navaden nahrbtnik, ločen, bolje zaščiten del pa je namenjen fotografski opremi. Nisem posegel po izdelku najbolj znanih proizvajalcev, niti me ni prepričala ponudba najcenejših kitajskih nahrbtnikov. Zadovoljiv in inovativen kompromis sem našel pri evropskem proizvajalcu dodatne filmske in fotografska opreme Genesis.
 
V 30-litrskem nahrbtniku, ki tehta le kilogram, je dovolj prostora za vsaj en zrcalno-refleksni (DSLR) fotoaparat, kakšen srednje velik objektiv, bliskavico, stativ in še za kaj bi se našel prostor. Za drobnarije (baterije, spominske kartice ...) je na voljo veliko žepkov, stranski pritrjevalni trakovi pa omogočajo pritrditev stojala in drugih večjih, a robustnejših fotografskih pripomočkov. Praktično je, da je mogoče fotoaparat potegniti skozi stransko odprtino kar med nošenjem nahrbtnika. Nahrbtnik ni pretežek, hkrati pa imam v njem dovolj prostora za dnevne potrebe – kak prigrizek, vodo, dežnik, mini paket s prvo pomočjo, očala, kremo za sončenje, švicarski žepni nož, telefon ... V manj obljudenih krajih imam s seboj običajno tudi piščalko in baterijsko svetilko za reševanje iz nepredvidljivih situacij.
 
Nahrbtnik je dovolj majhen, da ga lahko po potrebi nosim spredaj, kjer je bolj na varnem pred morebitnimi tatiči. S pridom ga uporabljam tudi, kadar se odločim, da večina fotografske opreme ostane v hotelski sobi ali celo doma.

Sorodni članki

Prijava