Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Si upaš dvigniti palec v zrak?

Zagotovo je že vsakdo pomislil, da bi se na izlet odpravil s štopanjem, saj je to najcenejši način prevoza iz ene točke na drugo, poleg tega pa tudi bolj adrenalinski način potovanja. Vsekakor je to nekaj, kar je vredno poskusiti in kar ti prinese cel val novih dogodivščin. Kaj praviš na idejo, da bi se odpravil na avtoštoparsko pot po krajih, ki si jih vedno želel obiskati?

Vsebina
Vse kar potrebuješ je odličen načrt poti. Opogumi se in si skrajšaj pot s štopanjem, ki bo tvojemu potovanju dala pravo piko na i in nepozabne spomine. Seveda, da ti ne bo dolgčas, povabi na svojo noro avanturo prijatelja, ampak ne več kot dva, saj boste težje dobili prevoz na štop, če vas bo preveč skupaj na kupu. 
 
Tudi štopanje ima svojo zgodovino. Včasih so ljudje, ki so hodili peš, bili zelo veseli, če jih je pobral sosed z vozom ali kdo drug in jih peljal vsaj del poti. Po navadi so mu pomahali z roko v znak, naj ustavi. Avtoštop je najcenejši način potovanja, vendar se moraš zavedati, da je lahko tudi zelo nevaren ali nepredvidljiv.

Štoparska signalizacija

Metode, ki jih uporabljajo štoparji za signalizacijo voznikov in prikaz, da se želijo peljati, se razlikujejo po vsem svetu. Najbolj znana je ročna signalizacija s palcem v zraku, ki jo najpogosteje uporabljajo v Severni Ameriki, Veliki Britaniji in večjem delu Evrope. Priporočljivo je tudi, da preprosto narediš tablo z napisom kraja v katerega potuješ in bodo lahko mimoidoči takoj vedeli, kje te lahko odložijo.
 
V nekaterih afriških državah štopajo z dlanmi obrnjenimi navzgor. V bolj odročnih delih sveta pa poznajo tudi potezo, pri kateri s kazalcem kažeš na smer ceste v katero želiš iti.
 
Najbolj preprosto? – dvigneš palec in dobiš prevoz. Ampak tudi na štopanje moraš biti dobro pripravljen, sicer se lahko klavrno zaključi že zaradi slabega vremena. Štopanja je danes neprimerljivo manj kot pred desetimi leti, ko je bilo povsem običajno, da si šel na morje na štop. Pomemben dejavnik je predvsem pojav virtualnega štopanja in socialnih omrežij. Policisti opozarjajo, da avtoštop zaradi nepredvidljivih situacij raje odsvetujejo, če pa že je potreben, predlagajo, da se štopa v dvoje, nikoli ponoči, sploh ne na čudnih in neobljudenih krajih. 

Si videl, da obstaja več vrst štopanja?

  • Potovanje  s cestnimi vozili: avtomobili, tovornjaki, avtobusi,
  • potovanje z vlakom (velja sicer za bolj tvegan prevoz, saj zajema skriti skok na vlak ali pa prijazna prošnja kontrolorja na vlaku, da ti dovoli vožnjo brez vozovnice),
  • potovanje z ladjo, jadrnico ali čolnom, ki je v svetu bolj poznano kot boat hitching,
  • potovanje z letalom: letala in helikopterji, ki se imenuje tudi air hitching.

Pravni status

Štopanje je bilo v preteklosti zelo razširjeno in zato obstaja zelo malo krajev po svetu, kjer obstajajo zakoni, ki ga omejujejo. Vendar kljub temu ima manjšina držav zakone, ki omejuje štopanje na določenih lokacijah. Nekatere lokalne oblasti v ZDA imajo zakone, ki prepovedujejo štopanje zaradi varnosti voznikov in samega štoparja. 
 
Zagotovo nisi vedel, da so leta 1946 v New Jersey aretirali in zaprli štoparja, ki je to metodo prevoza uporabil z namenom, da bi pomagal pri posredovanju ilegalnih poslov ameriške državljanske svoboščine unije. 
 
v Kanadi je kar nekaj avtocest, ki imajo prepoved štopanja. Te so zlasti v Britanski Kolumbiji in ceste v Ontariu. V vseh državah v Evropi je štopanje zakonito in ponekod ga celo spodbujajo.  Zakoni prepovedujejo štopanje na cestah, kjer tudi ni dovoljeno pešačiti. To so avtoceste v vsej kontinentalni  Evropi in ZDA. Prav tako prepoved velja na vseh meddržavnih cestah v ZDA.

Si vedel?

V Izraelu lahko štopaš na za to določenih mestih, ki se imenujo trempiyadas. Ime izhaja iz nemške besede trampen. V Nepalu je štopanje najpogostejše na podeželskih območjih. Na Nizozemskem obstajajo uradni prometni znaki za štopanje, kjer se lahko počaka za vožnjo. Te štoparske lokacije se imenujejo liftershalte ali liftplaats v nizozemščini in so še posebej pogoste v univerzitetnih mestih. 
 
Štopanje na Poljskem ima dolgo zgodovino in je še vedno zelo priljubljeno. Legalizirano in formalizirano je bilo leta 1957, z glavnim namenom, bi štoparji kupili knjižico s kuponi iz potovalne agencije in jih uporabili pri vožnji. Te kupone so potem dali vozniku, ki jim je ustavil na njihovi poti. Ob koncu vsake sezone so voznike, ki so zbrali največje število kuponov, povabili, da so jih zamenjali za nagrade. Prav tako so lahko ob določenem številu zbranih kuponov lahko sodelovali v nagradni igri. Ta tako imenovana "Akcja Autostop" je bil priljubljen do konca leta 1970, vendar je prodaja knjižice s kuponi bila prekinjena leta 1995.

Bodi previden štopar

  • Preden vstopiš v avto, poglej in oceni voznika. Če ti na prvi pogled ne deluje okej, raje odkloni prevoz, saj ni nujno, da prisedeš k prvemu, ki ti ustavi.
  • Kupi si zemljevid območja v katerem boš potoval. Tako se bo veliko lažje znašel v neznanem mestu. 
  • Štopanje je odličen način za izboljšanje tujega jezika in pogovornih spretnosti. 
  • Poskrbi, da bodo tvoja oblačila svetle barve, saj te bodo tako vozniki prej opazili. Prav tako je priporočljivo, da se oblačiš v plasteh, saj je vreme večkrat nepredvidljivo. 
  • Nekateri štoparji priporočajo, da imaš s sabo zložljivo kolo, ki ga lahko potem enostavno natovoriš na zadnji sedež avtomobila.
  • Če štopaš na večjih parkiriščih ali bencinskih črpalkah, se opogumi in kar sam pristopi do voznika in ga pozdravi. Vprašaj, ali potuje v določeno smer in ali ima kaj prostora v avtu. Večino s tem presenetiš, tako da ti takoj »priznajo«, da imajo prostor, in te potem težje zavrnejo, da bi te peljali. Seveda ne pozabi na prijaznost in vljudnost.
  • Štoparji imajo boljše in slabše dneve, zato potrebuješ na poti tudi nekaj optimizma.
  • Bodi pripravljen tudi na pešačenje in imej udobne čevlje. Zna se zgoditi, da kdaj štopa ne dobiš ali pa te kdo odloži na bolj odročnem kraju.
  • Uro pusti doma. Če boš konstantno gledal samo na to, koliko časa že čakaš na prevoz, se ti bo čas zelo počasi obračal.
  • S seboj imej dovolj vode, nekaj hrane in manjši dežnik. Vreme jo lahko kljub dobri napovedi včasih zagode.
  • Na avtocestah je štopanje prepovedano in ti lahko policija napiše kazen. Zelo je pomembno, da si izbereš pravo mesto za štopanje. Voznik te mora namreč pravočasno videti in imeti dovolj prostora, da ti ustavi.
  • Kraji, kjer boš najhitreje dobil prevoz, so: bencinske črpalke, mestne vpadnice, cestninske postaje, počivališča in mejni prehodi.
  • Čeprav štopanje v osnovi velja za brezplačen prevoz, ker vozniku ne predstavlja dodatnih stroškov, je vseeno vljudno, da mu pustiš vsaj nekaj kovancev.
  • Imej tablico s kratkim napisom ali kratico ciljnega kraja.
  • Ko bodo tovornjaki peljali mimo tebe, se še posebno potrudi s širokim nasmehom in prijaznim pogledom, saj naj bi ravno oni najpogosteje ustavljali.
  • Večja verjetnost, da ti voznik ustavi, je, če ga prijazno spremljaš z očmi. Kolikor je seveda možno.
  • Po napotkih policije naj ženske ne štopajo v izzivalnih oblačilih.
  • Dekleta naj bi načeloma hitreje dobila prevoz na štop, zato je dobro, da se štopa v paru (fant + punca).
  • Priporočljivo je, da si štopar, preden se usede v vozilo, zapomni znamko, tip vozila in registrsko številko in to po SMS-u sporoči prijatelju ali družinskemu članu. Na takšni razburljivi dogodivščini ni dodatna varnost nikoli odveč.
  • Pri štopanju doživiš neposreden stik s tujci, saj le-ti pogosto vzamejo štoparja s seboj, da bi pregnali dolgčas in zaspanost. Tudi na poti lahko skleneš novo prijateljstvo.
  • Veš, da obstaja avtoštoparska izkaznica? Ta ti omogoča, da si nezgodno zavarovan v primeru prometne nesreče. Velja kot zavarovalna polica, ki pride v poštev pri potovanju z dvignjenim palcem. Izkaznico lahko dobijo redni študentje in dijaki. 
  • Spletna stran, kjer boš našel še ogromno drugih nasvetov in izkušenj drugih štoparjev: http://hitchwiki.org.
 
Maja Lamovšek

Sorodni članki

Prijava