Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Postani prostovoljec na PZS

Do Popotniškega združenja Slovenija – PZS sem prišla naključno. Nekaj let nazaj, bilo je vroče in lepo poletje, s fantom nama je takrat šlo vse narobe. Res vse. Bila sva precej nesrečna, saj sva nepričakovano bila oba ob službi, bila sva brez stanovanja in na splošno naju je delovanje slovenske družbe globoko razočaralo.

Vsebina
Zakaj postati prostovoljec Popotniškega združenja Slovenije
 
Takrat mi je dobra prijateljica dala kontakt od Anje, desne roke predsednika PZS in rekla, naj se jim javim, češ da vedno potrebujejo marljive roke in bistre glave. Bila sem brez dela, nič nisem imela izgubiti in sem šla k njim v pisarno. Anja je bila najprej psihologinja – poslušala je, kako sem ji izlila dušo. Nato pa mi je predstavila delovanje organizacije in načine, kako lahko pomagam. 
 
Novi ljudje, nove naloge in neka nova energija me je napolnila do te mere, da je svet postal prijaznejši: kmalu zatem sem dobila službo.
 
Rada bi vam predstavila, kako se lahko tudi vi vključite v delovanje organizacije in kaj vam članstvo lahko prinese. Saj veste – dobro se z dobrim vrača – sem živi dokaz. 
 
1. Kako lahko pomagaš
 
Postani popotniški novinar
PZS izdaja mesečni spletni časopis imenovan Web Magazine Globetrotter www.globetrotter.si. Zagotovo ste že bili kje v tujini in bi želeli delil svoje vtise, misli in dogodivščine. Prav tako bodo veseli tudi fotografij. Če pa ste bolj ljubitelji naše drage Slovenije, lahko pripravite kak članek za blog Say HI to Slovenia hislovenia.blogspot.si, ki ga prav tako ureja ekipa prostovoljcev organizacije PZS.
 
Socialna omrežja
Žal (ali pa na srečo, kakor za koga) socialna omrežja postajajo vedno pomembnejši del promocije vsakega podjetja ali društva. S porastom vseh teh omrežij se je tudi obseg dela povečal, zato vedno potrebujejo prostovoljce, ki bi skrbeli kot administratorji za kakšno stran na Facebooku, Twitterju ipd. ali pa bi radi bili promotorji. Točne naloge dorečete z Anjo.
 
Predstavljaj
PZS se udeležuje tudi sejmov in srečanj, kamor večkrat vzamejo zraven prostovoljce, ki pomagajo na stojnici ali prizorišču. Tukaj gre za širok nabor del, od deljenja letakov, promocijskega materiala, informiranja mimoidočih o organizaciji in promoviranje hostlov.
 
Ročne spretnosti/administrativna dela
Večkrat se tudi zgodi, da prostovoljce potrebujejo za pakiranje, lepljenje in druga opravila, ki ne zahtevajo ne vem koliko razmišljanja, zato pa vaše spretne roke. In fino je to, da boste spoznali druge prostovoljce, počvekali boste o potovalnih načrtih ali izmenjali potovalne nasvete.
 
2. Kaj pa imaš ti od tega?
 
Vsi si boste zdaj mislili, da bom nakladala o tem, kako vam bo prostovoljstvo dalo neko notranje zadovoljstvo, naredili ste nekaj dobrega, dali nekaj nazaj družbi in se zdaj boljše počutite. Ja, tudi to, vendar vam PZS nudi še več . 
 
Izobraževanja
Brezplačno (ali pa zeeloo poceni) se boste lahko udeležili izobraževanj na zelo različne teme, ki bodo dobro izgledale v vašem CV-ju.
 
Konference
Včasih se kak prostovoljec udeleži kakšne konference tudi v tujini – navadno je krita namestitev, potni stroški pa so delno vrnjeni. Tam boste predstavljali organizacijo, vendar bo vseeno dovolj časa za raziskovanje.
 
Brezplačna članska izkaznica
Članska izkaznica ti prinese člansko ceno v VSEH HI hostlih po svetu, deležni pa boste tudi dodatnih popustov pri vstopninah in prevozih. Za več informacij obiščite spletno stran www.hihostels.com (rubrika membership).
 
Brezplačna PRESS izkaznica za novinarje
Ja, tudi ta vam bo na voljo, vendar glejte, da jo boste znali pravilno uporabljati.
 
Dodatna alineja v tvojem CV-ju
Prostovoljno delo vsekakor dobro izgleda v vsakem CV-ju, zraven tega boste pridobival izkušnje v delovanju nevladne organizacije in na področju turizma.
 
Vas mika, pa ne veste, če je to za vas? Ni problema – preden s PZS podpišete pogodbo za nedoločen čas, imate 3-mesečno poskusno dobo. In ne mislite, da te bodo ocenjevali – ne, ta doba služi spoznavanju na obeh straneh. Tako boste vi ugotovili ali vam je delo všeč, v organizaciji pa bodo videli, koliko časa jim lahko namenite in na katerih področjih bi vas najbolj potrebovali. Zase lahko zagotovo rečem, da sem vesela in ponosna, da sem njihova prostovoljka. Če sem pri vas vzbudila zanimanje, se javite Anji na anja.zepic@youth-hostel.si. Vesela vas bo!
 
P.S.: Pa ne pozabite potovat.

Sorodni članki

Prijava