Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Projekti odpirajo možnosti

Vsebina
Kot že morda veste, za vas vsak mesec Popotniško združenje Slovenije zbere razne projekte, ki potekajo v raznih državah in jih vam ponudi na izbiro. Velikokrat so to projekti programa Erasmus+, ki temeljijo predvsem na mobilnosti mladih ter izobraževanju mladih in jim tako dajejo možnost za večjo možnost zaposlitve. Pri tem lahko združite prijetno s koristnim, torej lahko potujete in se zraven nekaj novega naučite. 


Kaj sploh je mednarodna mladinska izmenjava?
Mladinska izmenjava je izmenjava med državami, ki dovoljuje mladim, da izmenjujejo svoje poglede, perspektive in ideje. Skozi izmenjave se mladi naučijo sodelovanja in delanja v skupini. Pomembna je aktivna vključenost in sodelovanje. Med mladinsko izmenjavo lahko pridobite na samozavesti in znanju. Mladinska izmenjava vam bo razširila obzorja, razvila nove sposobnosti in vam odprla oči za nove priložnosti. Razvil boš toleranco in razbijal svoje predsodke. Mladinska izmenjava bo prav tako razvila odnose med drugimi udeleženci, tako boste zgradili veze, ki segajo tudi izven meja. Hkrati se boste nekaj naučili o sebi, drugi državi in kulturi. Razvili boste tudi jezikovne zmožnosti, saj se boste naučili vsaj nekaj fraz v jeziku, katerega državo ste obiskali.


Kaj morate vedeti o projektih Erasmus+?
Erasmus+ ima za projekte štiri glavne cilje in vsak projekt mora izpolnjevati vsaj enega. Prvi je učenje in rast skozi mobilnost. Projekti morajo mladim podati različna znanja, sposobnosti na različnih področjih. Projekti razvijajo družbene kompetence, solidarnost, vodijo mlade na trg dela in podobno. Drugi cilj je mednarodno sodelovanje. Projekti morajo dati možnost za sodelovanje med državami in organizacijami, ki delajo z mladimi. Tako se organizacije učijo druga od druge in iščejo skupne rešitve in ideje. Tretji cilj je aktivno sodelovanje mladih pri politiki, ki vpliva tudi na njih. Mlade želijo spodbuditi, da politično sodelujejo na lokalni, državni in evropski ravni. Tudi mladi imajo besedo pri stvareh, ki zadevajo njihova življenja. Zadnji cilj pa je veliko priložnosti tudi izven držav EU. Projekti morajo spodbujati mednarodno sodelovanje, saj to spodbuja višjo kakovost mladinskega dela.


Erasmus+ projekti imajo mednarodno dimenzijo. Pri vsakem projektu sodeluje vsaj ena država iz Evropske Unije, včasih pa tudi države iz vsega sveta. To sodelovanje je izjemno pomembno, saj se udeleženci učijo drug od drugega, razvijajo različne kompetence in se naučijo spoštovati drug pogled na svet in razvijajo evropsko identiteto.


Večjezičnost je prav tako pomemben del evropskih projektov. Je tudi del cilja Evropske Unije, ki stremi k temu, da je več različnih narodov združenih, a še vedno različnih. Ljudi boste lahko bolje spoznali, če boste znali kak tuj jezik, prav tako boste lažje sodelovali pri izobraževanjih v tujini. Pri projektih se trudijo, da so čim bolj kreativni, brez da bi povzročili omejitve pri znanju in razumevanju jezika za udeležence.

Erasmus+ projekte največkrat organizira narodna agencija, kamor se prav tako lahko obrnete za prijavo, vsebino in splošne informacije o projektu. Prijava lahko poteka tudi preko spletne strani Salto Youth, ki jo je ustvarila Evropska komisija.


Ko boste razvijali svoja znanja, boste lahko to vključili tudi na vaš življenjepis. Trg dela je dandanes zelo zahteven, zato ne more škoditi prav nič. Učite se, razvijajte svoja znanja in potujte, saj bodo potovanja obogatila vaše življenje.

Sorodni članki

Prijava