Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Nespeči Buenos Aires – 2. del

Po ogledu mavrično obarvanih hišic, sprehodu skozi najstarejši del mesta San Telmu in po obisku prestižnega Teatra Colon, bomo v tem delu obudili spomin na svetovno znano Evito Peron, obiskali njen grob in ostale znamenitosti mesta, ki nas nestrpno pričakujejo. Ob dobrem kozarcu vina bomo nekaj dobrega pojedli, nato pa rezervirali letalsko karto do Buenos Airesa

Vsebina

Pokopališče La Recoleta Cemetery 

Zagotovo poznate argentinsko politično voditeljico Evito Peron, ki jo je leta 1996 v celovečernem muzikalu uprizorila pevka Madona. Vas zanima, kje je pokopana? Prepustite se labirintu mesta mrtvih, znanega pod imenom La Recoleta Cemetery, kjer vas bo pot slej kot prej pripeljala do njene grobnice. Pokopališče najslavnejših sinov in hčera Argentine, se lahko pohvali z več kot 6400 kipi, sarkofagi, krstami in grobnicami. Gre za prvo javno strašljivo lepo pokopališče z ulicami, obdanimi z visokim in težkim marmorjem premožnih ljudi. Več kot 90 grobnic je proglašenih za nacionalni zgodovinski spomenik. Veliko obiskovalcev pa se za obisk odloči predvsem zaradi Evite, žene argentinskega predsednika Juana Perona, ki je bila izjemno priljubljena med revnimi in manj zaželena med bogatimi. Ustanovila je fundacijo, s pomočjo katere je omogočila gradnjo številnih bolnišnic, šol in sirotišnic za revnejši sloj. Vendar s svojim zdravjem ni imela sreče in je pri 33 letih umrla za levkemijo. Prisotnost njene moči je bilo čutiti še dolgo po njeni smrti, saj so jo zaradi varnosti njenih posmrtnih ostankov na skrivaj pokopali v Milanu, a jo po smrti Juana Perona vrnili nazaj v Argentino in jo častno pokopali na pokopališču La Recoleta. Več o njenem življenju in posmrtnih ostankih, lahko prisluhnete zagretim vodičem, ki ponosno pripovedujejo zgodbe tistega časa. Usedite se na eno iz med tamkajšnjih klopi, uživajte trenutek in kmalu se vam bo pridružila skupina turistov, ki vam ne bo zamerila, če ukradete nekaj besed njihovega vodiča. Vstopnina je brezplačna, pokopališče je odprto med 8. in 18. uro. Na voljo pa so vam tudi brezplačni vodeni ogledi v angleškem jeziku vsak torek in četrtek ob 11. uri.   

To in še več …

Potem pa so tukaj še ostale znamenitosti, ki so zagotovo vredne vašega časa. Casa Rosado, poslopje predsednika države, vas bo pričakala v svojem rožnatem plašču in vam predstavila slavni balkon, kjer sta imela politični govor tako Juan Peron kot njegova žena Evita. Od tod se lahko kar peš sprehodite po Aveniji de Mayo do Kongresnega trga, ki ga krasi stavba podobna Capitolu v Washingtonu. Kot zanimivost je treba omeniti, da se vse razdalje v Argentini začnejo meriti prav iz tega trga, kjer se nahaja kamen z oznako 0 kilometrov. Od tukaj lahko izmerite, koliko kilometrov vstran leži Plaza de la Republica, ki jo krasi 70 metrov visok obelisk, postavljen leta 1936 in se nahaja na najširši aveniji na svetu. Široko Avenijo 9 de July sestavlja devet voznih pasov v eno smer in devet voznih pasov v drugo smer. Če ob zeleni luči na prehodu za pešce ne boste pohiteli, boste za prečkanje te široke avenije potrebovali par debelih minut. 
 
Če se želite izogniti luknjastim cestam, ste vabljeni k ogledu najprestižnejšega dela mesta, ki je najmanj podoben Buenos Airesu. Puerto Madero je nedvomno izjemen dosežek, saj se je v slabih nekaj letih razvil iz industrijskega območja in starega pristanišča v najprestižnejši del mesta, kjer so cene na kvadratni meter gromozanske. Ogledate si lahko znameniti most v obliki čevlja, nekaj starih prenovljenih ladij in nebotičnike z najdražjimi stanovanji, hoteli ter pisarnami mednarodnih korporacijskih družb. Če vas prestiž ne prepriča, pa se lahko odpravite na drugi konec mesta, kjer boste obdani z zelenjem lahko uživali v dobri hrani številnih restavracij Palerma. Gre za velik predel mesta, ki se deli na Palermo Soho, Palermo Hollywood, Alto Palermo, Palermo Viejo, Palermo Chico in Las Cañitas. Podnevi vam ponuja sproščen sprehod in prijetno druženje s prijatelji bodisi ob kavi bodisi ob dnevnem obedu v tamkajšnjih dizajnersko opremljenih restavracijah, ki si že zaradi samega izgleda zaslužijo obisk. V večernih urah ulice postanejo živahne in razposajene. Diskoteke in bari privabljajo tako mladino kot mlade po srcu, da se prepustijo ritmu nočnega življenja in preživijo še en lep večer v družbi prijateljev. Mesto pa seveda ni pozabilo na vse tiste, ki ljubijo šport in rekreacijo. Nedaleč stran od Palerma se na več kot dvesto hektarjih nahajajo čudoviti parki za sprostitev in športne aktivnosti. 

Kulinarika

Vsekakor je najbolj opevana kulinarična dobrota argentinski steak, ki vam ga zapečejo glede na vaše želje. Lene argentinske krave, ki v svojem življenju nimajo potrebe po naporu, saj se lahkotno pasejo predvsem po ravnih področjih, je skrivnost dobrega steka, saj kravje meso ostane mehko in sočno. Argentinsko kulinariko so predvsem oblikovali priseljenci iz Evrope, ki so v kolonialnem času s seboj pripeljali svoje kuharske navade. Večina priseljencev je bilo iz Španije in Italije, zato je njihov vpliv najmočnejši. Na vsakem koraku je možno zaslediti picerije in pekarne kjer se neprestano pečejo Empanadosi. Empanadosi so narejeni iz prepognjenega testa z nadevom, ki sestoji iz različnih vrst mesa, sira, zelenjave, celo sadja in drugih dobrot. Izjemno enostavni, praktični in slastni ti polepšajo dan. Tako so dobri, da bi še sam sebe stlačil v tisto tanko testo in se pustil presenetiti ob prvem grižljaju. In seveda jutranja kava brez Media Lune ne gre. Rogljički v obliki polmeseca se pečejo ves čas. Pekarn ne primanjkuje in glede na njihove obline je več kot očitno, da imajo Argentinci radi sladko. Ob vstopu v pekarno si kar sam postrežeš s sladkim pecivom in grešno in prepovedano je zraven razmišljati o kalorijah. Naj bo to pregrešen trenutek, ki pusti bele sladkorne sledi v ustnih kotičkih
 
Živahnost Argentincev se zagotovo skriva v čaju mate, ki ga popijejo v velikih količinah. Velja za krepčilno pijačo, ki deluje kot antioksidant, spodbuja in krepi imunski sistem, krepi srce in varuje ožilje. Tradicionalno se pripravlja v bučki, ki jo imenujejo mate in se srka po kovinski slamici. Bučke različnih oblik ves čas krožijo med ljudmi in so kot nek simbol povezovanja. In seveda vino, vino, vino … »Če bi živel v Buenos Airesu, bi postal alkoholik!« so bile besede nemškega turista. Ste vedeli, da je Argentina peta največja predelovalka vina na svetu in da so za to krivi španski osvajalci, ki so leta 1557 pripeljali vinsko trto in vinogradništvo na ta konec sveta? Zanimiv podatek je tudi ta, da 90 odstotkov vsega pridelanega argentinskega vina popijejo Argentinci sami, seveda pa so se jim pridružili tudi turisti, ki so hitro ugotovili, da je vino kakovostno in izjemno ugodno. 
 
Buenos Aires sem obiskala v času božičnih praznikov in novega leta. Doživela sem filmski novoletni večer v družbi prijetnih ljudi, ob dobri hrani in pijači, na terasi hišnega objekta, pri katerem je težko ločiti, kateri del hiše je originalen in kateremu delu bi se lahko reklo prizidek. Ljubka terasa z zelenjem, kaktusi, dišečimi cvetovi in lučkami v obliki lampijončkov, predstavlja prijetno zatočišče sredi mestnega vrveža saj se skriva med visokimi stanovanjskimi bloki, ki so s svojo starostjo in dotrajanostjo spet postali lepi in šarmantni. Energija prijetnih ljudi različnih narodnosti je kreirala nepozaben igriv večer, poln smeha, sproščenosti in zanimivih zgodb. Mlada mamica s 3-letno hčerko, ki je Švico zamenjala z Buenos Airesom, srčen in duhovit Nemec, ki zna poskrbeti, da je miza obložena z dobrotami, strastna plesalka, ki ji tango pomeni vse, zaljubljen avstralski par, ki se je odločil za nekajmesečno potovanje po svetu, mlada gospodična, ki se ob prvem obisku argentinske prestolnice nikoli več ni vrnila nazaj domov, starejši gospod iz Pariza, ki se je v Buenos Aires prišel drogirati s tangom, jaz in lep švicarski igralec, ki je s svojo šarmantnostjo vsemu skupaj dodal piko na i, smo kreirali nepozaben večer, ki se je za večno zapisala v našo zgodovino.  
 
Postanite tudi vi vsaj za nekaj dni prebivalec nespečega Buenos Airesa in si po tihem recite Porteños, ki v španskem jeziku pomeni prebivalec pristanišča. Uživajte vsak trenutek TUKAJ in ZDAJ ter se predajte nepozabnim doživetjem Južne Amerike. Ugodnih letalskih kart ne primanjkuje in zagotovo se bo kaj kmalu našla ugodna vozovnica, ki vam bo omogočila obisk te prestolnice.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava