Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Postanki v San Franciscu

Janet McGarry piše, da San Francisco ponuja več, kot samo saven most.

Le peščica je krajev, ki so slavnejši od Golden Gatea, a San Francisco ponuja veliko več kot samo lep most in je idealen za postanek.
Vsebina
San Francisco je mesto kontrastov. Tukaj so elegantne ceste z drevoredi in lepimi lesenimi hišami, ki vodijo vse do zaliva. Most Golden Gate Bridge je unikatni rdeči viseči most in samo zaradi njegove velikosti je avstralski most Harbour Bridge v primerjavi z njim podoben obešalniku.
 
San Francisco je tipično ameriški, a lahko rečemo tudi, da je ameriško najbolj evropsko mesto. Center mesta je zgoščen in zlahka se orientiraš. Združuje zgodovino, trgovino in ekonomijo in je živo mesto, ki je zeleno, moderno in umetniško. Je mesto z dušo in gostje so vedno dobrodošli. Edino zares turistično območje je Fisherman's Wharf in če ste takšni, kot jaz, boste iz njega hitro odkorakali ali pa ga kar preskočili. Večje užitke boste našli, če boste preprosto skočili iz avtobusa ali tramvaja in se podali gor in dol po strmih ulicah.
 
Javni prevoz v San Franciscu je odličen. Pričakujete lahko rožljanje in zvonjenje tramvaja, a tukaj je tudi moderna podzemna železnica (BART), zgodovinski tramvaj in mešanica avtobusov (nekateri so na električni pogon), ki se imenujejo MUNI. Trajekti v mestu so odlična rešitev za razgled na celotno mesto in topografijo. Lahko si kupite kar enodnevno vozovnico.
 
Mesto je zelo ekološko ozaveščeno. Bodite pripravljeni na veliko možnosti za nakup organske hrane – najboljšo izbiro najdete v zgradbi Port Ferry, najboljša je Organic Farmers Market. Če imate poleti srečo, lahko naletite tudi na kakšno akcijo ohranjevanja zrak, ko je javni prevoz brezplačen, da bi zmanjšali uporabo avtov in onesnaženje.
 
Seveda ne boste izpustili ikoničnih stvari – izlet do Alcatraza (strašljivo), obisk ali prečkanje Golden Gatea, kosilo v kitajski četrti in nakupovanje na trgu Union Square. Česar se najbolj spominjam, so majhne uličice in razgledne točke na pomol, kavarne na plaži North Beach, parki in vrtovi. To je mesto, kjer lahko samo pohajkujete in vtisnilo se vam bo v srce.

5 stvari, ki jih v San Franciscu morate videti

  1. Trajekt Sausalito – za 10,25 dolarjev ponuja izjemen razgled na pomol, most Golden Gate in Alcatraz, nato pa lahko izstopite in se podate na kosilo v sosesko Sausalito.
  2. Tramvaj Nobs Hill – z enodnevno vozovnico MUNI, se lahko peljete gor in dol po hribovitem mestu in si ogledati prelepe hiše.
  3. Pristanišče Harbour Pier – premalo cenjen pristaniški zid je blizu precenjenega območja Fisherman's Wharf in je odličen za mirni sprehod mimo domačinov, ki ribarijo na pomolih.
  4. Soseska Telegraph Hill in stolp Telegraph – odličen razgled na center mesta in na stanovanjsko četrt.
  5. Restavracija Mel's Drive In – vseameriška restavracija v retro stilu petdesetih za kos Americane.

5 stvari v San Franciscu za najboljšo ceno

  1. Kolesarjenje – za le 11,50 dolarjev lahko najamete kolo od YHA in kolesarite čez most ali po mestu.
  2. Restavracije Little Vietnam – blizu HI ali YHA hostlov boste našli vietnamske kavarne, ki ponujajo najbolj poceni hrano v mestu.
  3. Vozovnica za javni prevoz MUNI – 14 dolarjev na dan za neomejen prevoz (ena vožnja s tramvajev je normalno 6 dolarjev). Na voljo so v kioskih in turističnih trgovinah.
  4. Nakupovanje v kitajski četrti – območje je malce zdelano, a ima veliko turističnih trgovin s poceni spominki.
  5. Muzeji – veliko število muzejev je brezplačnih in odlični za slabo vreme – pojdite v Palace of the Fine Arts (palača likovne umetnosti), ki se nahaja v ponarejenem starogrškem templju ali pa v muzej Cable Car Barn (hlev tramvajev) za nekaj nenavadnega.

Kje spati?

HI ZDA ponuja tri odlične hostle, kjer lahko spite v San Franciscu. Izbirajte med:
Rezervirajte na: www.hiusa.org.
 
Janet McGarry

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava