Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Nenavadna turistična atrakcija

Vsebina
Rešitev iz sobe skrivnosti – nenavadna turistična atrakcija
 
Rada potujem in raziskujem neznana mesta. A muzeji, zgodovinske zgradbe in vse ostalo, kar bi »moralo« pritegniti turiste mi nekako niso zanimivi. Tako, kot tudi večini srednješolskih vrstnikov ne. Preverjeno na šolskih ekskurzijah! Pritegne pa me ulično dogajanje, kakšen nenavaden gostinski lokal, privlačno urejena trgovina in celo kakšen neobičajen muzej. Pa čeprav v kombinaciji s trgovino, kot je bil to prikupen slučaj v praški prodajalni ingverjevih kruhkov. 
 

 
V češki prestolnici sem tudi prvič naletela na nenavadno atrakcijo – »Pobeg iz sobe – Room escape«. Tako imenujejo vedno bolj priljubljene prostore, v katere zaklenejo manjšo skupino, ki mora s pomočjo namigov in reševanja različnih ugank poiskati ključ in se rešiti iz sobe. Da je zadeva še bolj atraktivna,  je igra časovno omejena, običajno na eno uro. Nekakšna mešanica računalniške igrice in detektivskega dela je nastala na Japonskem in se v nekaj letih razširila po svetu.  
 
 
V Pragi žal ni bilo primernih somišljenikov, zato sem s še toliko večjim veseljem izkoristila priložnost, ko sem izvedela za podobno ponudbo v Ljubljani. Od jeseni si je pustolovščino mogoče privoščiti na Trubarjevi ulici 24, imenuje pa se Mindmaze (http://mindmaze.si). Vhod v hišo, stisnjeno med trgovinske in gostinske lokale, ni videti nič posebnega. Pravzaprav, bi ga spregledali, če ne bi ob njem visela tabla z napisom Mindmaze. Vstop skozi visoka vrata v pritličju je že obetal vznemirljivo dogodivčino. Še posebno ob prebiranju sporočil skupin, ki so se pred nami spopadle z reševanjem skrivnosti Alkimistove sobe. Ja, soba ima tudi ime, po skrivnostnem ljubljanskem alkimistu, ki naj bi v 16. stoletju našel zlato zmajevo jajce, s pomočjo katerega je bilo mogoče kovino spremeniti v zlato!
 
 
Luka, mojster igre, ki skrbi za nemoten potek, nam je zaželel veliko sreče. In potrebovali smo jo! Vstop v sobo je izpolnil vsa moja pričakovanja. V prijetnem prostoru je bilo polno nenavadnih predmetov in starega pohištva. Kot se je kmalu izkazalo, je prav vsaka stvar tukaj z nekim razlogom! Kar nekaj časa smo potrebovali, da smo odklenili prvo ključavnico in potem smo počasi drugega za drugim odkrivali različne ključe in predmete na skrajno nenavadnih mestih ter bolj ali manj razumljive namige. Kmalu se je izkazalo, da je pomembno dobro skupinsko delovanje. Prav vsak od petih reševalcev skrivnosti je prispeval svoj delež! In posamezne uganke ter naloge so nas počasi a vztrajno vodile k rešitvi. Našli smo zlato zmajevo jajce, toda odkleniti je bilo potrebno že zadnjo ključavnico! Priznam, brez drobnega namiga mojstra igre, nam morda ne bi uspelo. Tako pa smo s pomočjo jajca tik pred iztekom strogo odmerjenega časa uspeli odpreti vrata na prostost ...
 
 
Dogodivščina je vsekakor nekaj posebnega in res jo je vredno doživeti! Še posebno v kakšnem hladnem ali deževnem dnevu. Nad izzivom so lahko navdušeni tako ljubitelji računalniških igric kot vsi, ki uživajo v različnih izzivih. V resničnem svetu se lahko spopadejo z miselnimi in spretnostnimi nalogami, ki po razburljivi poti vodijo k rešitvi – pobegu iz sobe. Res odlična mešanica skrivnosti, detektivskega razburjenja in časovnega pritiska. Ni porebno biti genij, da se rešiš. Dovolj je natančno opazovanje, logično sklepanje, predvidevanje, kakšna asociacija in celo računanje – a res bolj osnovnošolsko … Za konec obiskovalce čaka drobno darilce – a naj tudi to ostane še ena skrivnost, če se boste odločili za obisk Alkimistove sobe!
 
 
Komaj čakam, da uredijo še kakšno sobo, ali pa jo morda obiščem v drugih evropskih mestih!
 
Prenočišča v stari Ljubljani
Trubarjeva ulica leži v starem mestnem središču Ljubljane. K sreči je tudi tu mogoče najti cenovno dokaj ugodna prenočišča – seveda v hostlih. Še posebno zanimiv je hostel Tresor. Urejen je namreč v prostorih nekdanje banke in to je mogoče občutiti še danes! Po zaslugi skrbne obnove in zanimive, tematsko izbrane notranje opreme. Sobe so poimenovane kar po svetovnih valutah, plačujete pa lahko celo z bitcoini. Prijetno bivanje v bližini Trubarjeve ulice nudi tudi Dijaški dom Tabor. Julija in avgusta namreč obratuje kot Youth Hostel.

Sorodni članki

Prijava