Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Norveški hostli ponujajo razburljivo doživetje

Vsebina

Hostli niso vsakdanja prenočišča in za sledeče velja, da se trudijo vzpostaviti stik s svojimi gosti. V letu 2009 se je norveška mreža razširila še za 7 hostlov, dva pa sta povečala svoje prenočitvene zmogljivosti.

Hostel Flåm, se nahaja najgloblje v fjordu Aurlands (rokavu fjorda Sogne) in ponaša s 100 posteljami. Flåm je raj za vse, ki ljubite naravno lepoto. Slavna železniška proga Flåmsbana vas do tja popelje po prekrasni poti, ki ponuja pustolovščino v najbolj divji pokrajni, kar jih Norveška premore.

 
 
 
Rafting na reki Sjoa: Ob novi zgradbi, vam hostel Sjoa ponuja tudi priložnost raftinga na najprimernejši reki za rafting na Norveškem. Vasica Heidal pa je živi muzej s tradicionalnimi norveškimi zgradbami. Celo sama osnovna zgradba hostla stoji že od leta 1747.
 
 
 
 

Sedem novih hostlov: stoji v mestih Lysefjord, Molde, Nesna, Skjolden, Sortland, Stabbursdalen in Svalbard. Že lani pa sta vrata odprla hostla v mestih Røvær in Runde. Prav tako pa je večina preostalih hostlov bila prenovljena, nadgrajena, ali dozidana. Vsi hostli pa ponujajo prekrasno naravno okolje in uslužno osebje.

Priljubljeni Preikestolen in njegov hotel Lysefjord vam ponujata 604 metrov visok plato Preikestolen, najznamenitejšo točko regije Rogaland. Od tam je razgled na fjord Lyse prečudovit. Okoli 80.000 turistov vsako leto ostane brez daha, ko vidi ta razgled.

Vrtnice in jazz so standardni del ponudbe festivala “Moldejazz”. Molde se nahaja blizu mnogih norveških znamenitosti. Na Atlanterhavsvegen (atlantska obalna cesta) prečkate mostove do majhnih obročkov na robovih odprtega morja. Videli boste idilične ribiške vasice Ona, Bjørnsund, Bud in Håholmen. Ob neverjetnem razgledu, pa se tukaj nahaja najvišji severnoevropski slap, Mardalsfossen. Trollveggen je najvišja evropska stena, turistična cesta pa se vzpenja na to goro preko 11ih ostrih zavojev in dvigne na nadmorsko višino 805 metrov.

Nesna, na Helgelandu, leži ob Kystriksveienu – verjetno najlepši obalni cesti na svetu. Več kot 12.000 majhnih otokov in čeri vas pozdravljajo od Sømne na jugu do polarnega kroga in Rødøya na severu.  Nesna je izvrstno izhodišče za obisk teh otočkov in ogled mnogih vrst ptic, ki tukaj žive.

 
 
 
Skjolden leži v notranjosti najdaljšega evropskega fjorda Sogne. Regija je med najlepšimi v Evropi, s svojo zeleno morsko vodo in neverjetnimi ledeniki, kakor tudi strmimi pobočji in slapovi. Tukaj lahko greste na sprehod po ledeniku, ali pa se smučate na višini 1400 metrov, celo sredi poletja.
 
 
 

Modro mesto Sortland v Vesterålenu, je dobesedno »modro mesto«.  Leta 1998 je umetnik Bjørn Elvenes predlagal, da se mesto prebarva v modro barvo bluesa – in to se je zgodilo! Mladina je pomagala umetniku Lars Saabyeju Christensenu izpisati poezijo in besedila na pročelja zgradb. Sortland ponuja tudi ribičijo in ogled kitov na morju.

Stabbursdalen se nahaja blizu večih norveških področjih lova na losose. Tukaj boste našli redke rastlinske vrste in raznolike ptice. Narodni park Stabbursdalen National vključuje najsevernejše iglavce na svetu. Možen je tudi rafting v fjordu ali na reki.

Jate rib in ptic obkrožajo otok v prostem območju Røvær, ki leži 25 minut (s trajektom)  vožnje stran od Haugesunda. V pristanišču boste blizu izstopa videli rdečo čolnarno, ki je sedaj naš hostel Røvær. Zgradba je obnovljena, a je ohranila svoje stare čare. Na lesenih drogovih boste še vedno zaznali sol z morja.

 
 
 
Runde, je na obali Sunnmøre in je najjužnejše norveško zatočišče za ptice. Tole skalnato gnezdišče obiskujejo turisti s celega sveta. Najpriljubljenejša je severna ptica Puffin. Tukaj pa se lahko tudi potapljate v morju.

Dejstva:
Norveški hostli so veriga 75 prenočišč, ki so povezani s Hostelling International. Norveška organizacija pa je odprta vsem, ki se ji želijo pridružiti in ima že 4 milijone članov po svetu. V hostlih lahko prenoči kdorkoli, vendar dobijo člani popust.

Norske Vandrerhjem - Hostelling International Norway
PB 53 Grefsen, NO-0409 Oslo
Tel.: (47) 23 12 45 10
Fax.: (47) 23 12 45 19
E-mail: info@hihostels.no
www.hihostels.no

Sorodni članki

Prijava