Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Galerije in muzeji po Evropi – 2. del

Galerije in muzeji so ena izmed glavnih atrakcij v Evropi, vsako leto pa jih obišče milijone ljudi. Nekateri so popotniškemu žepu prijaznejši, nekaterih preprosto ne moremo izpustiti, v vsakem pa se bomo naučili nekaj novega in iz njih prišli kulturno bogatejši.

Vsebina

Vatikanski muzeji

Muzeji v Vatikanu so eni izmed najbolj znanih in najbolj obiskanih muzejev na svetu. Zbirko je stoletja zgradila rimsko-katoliška cerkev, ogledamo pa si lahko najpomembnejša renesanska dela na svetu. Muzej je ustanovil papež Julij II. v 16. stoletju, del muzejev pa je tudi sikstinska kapela, ter stropna poslikava kapele, ki jo je okrasil Michelangelo, za to pa je potreboval štiri leta. V vatikanske muzeje štejemo kar 54 galerij, imenovane tudi salas. Vsako zadnjo nedeljo v mesecu so vatikanski muzeji brezplačni.

Museuminsel in Neue Nationalgalerie

Museuminsel v Berlinu je unikatna skupina petih muzejev, ki je uvrščena tudi na seznam UNESCO. Prva razstava je bila na voljo že leta 1797, sama stavba pa predstavlja razvoj moderne umetnosti skozi 20. stoletje, saj so združili 5 muzejev v enega. Posebnost je tudi predel islamske umetnosti, ki je v Evropi redkost. Muzej bo do leta 2015 tudi povsem prenovljen. Neue Nationalgalerie ali Nova narodna galerija je muzej moderne umetnosti v Berlinu, ki se osredotoča na umetnost 20. stoletja in predstavlja kubizem, ekspresionizem, bauhaus in nadrealizem. Vidimo lahko igro z materiali, z dimenzijami pa tudi z različnimi mediji, saj galerija ponuja tudi razne inštalacije, ki so za mlade še posebej zanimive.  

Muzej Acropolis

Muzej Acropolis v Atenah je arheološki muzej, ki je osredotočen na arheološke najdbe iz atenske akropole. Znamenita je tudi sama stavba, saj je zgrajen izključno iz kamna iz grške bronaste do bizantinske Grčije. Leži na vznožju atenske akropole, kjer so ležale zgodnje bizantinske Atene. Muzej je bil ustanovljen šele leta 2003, za javnost pa se je odprl leta 2009. Razstavljenih je skoraj 4000 predmetov. Študenti Evropske Unije imajo v muzej prost vstop, prav tako je prost vstop za prebivalce EU, mlajše od 18 let.

Muzej naravne zgodovine Dublin in Narodna galerija

Muzej naravne zgodovine v Dublinu je muzej z največjo zbirko irskih zgodovinskih predmetov in irske umetnosti. Ima bogato zbirko iz časov vikingov in Keltov. Pogosto je opisan kot muzej v muzeju, saj njegovih 10000 zgodovinskih predmetov kaže zgodovino ter hkrati govori zgodbo. Irska narodna galerija prav tako hrani velik del irske zgodovine. Hrani dela irskih umetnikov, kot je Yeats, najdemo pa tudi dela Picassa, Velazqueza in Raeburna. Dela so deljena na čas in kraj, v zbirki pa imajo kar 14000 umetnin. Vstop v muzej in v galerijo je brezplačen.

Muzej State Hermitage

Rusija je mogoče res nekoliko izolirana od umetniških centrov, kot so Pariz, Rim in London, vendar je muzej Hermitage s spektakularno kolekcijo umetnin, ki se s tremi milijoni umetnin zlahka primerja s tremi umetniškimi prestolnicami. Ogledamo si lahko egipčansko kolekcijo, umetnine iz antike, pa tudi iz paleolitika in železne dobe. Muzej se nahaja v kar šestih zgradbah v St. Petersburgu, glavna zgradba pa je tako imenovana Zimska palača, ki je že od zunaj nekaj posebnega in biser ruske arhitekture. 
 
Evropa ponuja pester izbor galerij in muzejev, ki jih vsako leto obišče milijone ljudi, vsako mesto pa skriva svoje umetnine. Da Vincijevo Zadnjo večerjo lahko najdemo v Milanu, medtem ko se Mona Lisa, ki jo je slikal kar 12 let, 'skriva' v Parizu. V muzejih in galerijah pa si ne ogledamo le umetnin, temveč lahko izvemo veliko zanimivih podatkov – Picassova prva beseda je bila svinčnik, umetnik pa je lahko risal še preden je lahko hodil, zanimivo pa je tudi, da lahko v vsaki Dalijevi sliki najdemo avtoportret ali vsaj silhueto umetnika. Obiske si lahko prikrojimo po svojih željah, izbira pa je ogromna. Ne pozabite pregledati tudi poceni nastanitve, saj lahko v HI hostlih spite ceneje, če imate HI kartico. Tako boste prihranili denar za druge turistične atrakcije. Več o kartici in hostlu lahko preberete na: www.hihostels.com.

Sorodni članki

Prijava