Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Kamnik. Čisto drug svet. Tako blizu.

Vsebina
Pisana paleta okusov, domačnosti, sprostitve, narave, preteklosti, doživetja in sanj – vse to obiskovalcu ponuja mesto Kamnik, v naročju Kamniško-Savinjskih Alp, nedaleč stran od Ljubljane.

Začutite utrip Kamnika
Kamnik je mesto prijaznih ljudi, mesto s tradicijo, zgodovino, bogato dediščino, mesto z dušo. Je mesto v naročju mogočnih Kamniških Alp, Velike planine in Bergantove gore. Kamnu, ki je mestu skozi stoletja zagotavljal trdnost, varnost in zavetje, je reka Kamniška Bistrica pridodala življenje. In Bistrica še danes povezuje, naravo z mestom, planine s starim mestnim jedrom. Kamnik je mesto v katerem ljudje radi živijo, z njim čutijo in dihajo. In tako bi želeli, da z njimi čutite tudi vi. Zato vas vabimo, da se skupaj podamo na sprehod po številnih bogastvih mesta Kamnik in njegove okolice.


Kamnik; Avtor: Gregor Vovk

Kamniški grad – kamniški ponos
Po krajšem oddihu v eni izmed kavarn se povzpnemo na mestni hrib ali na Mali grad. Zlato obdobje mesta Kamnik je povezano s prisotnostjo bavarske plemiške rodbine, grofov Andeških na Kamniškem, ki so imeli kovnico denarja, danes pa so ostale le razvaline in dvonadstropna romanska kapela s kripto. Navdušeni bomo nad čudovitim razgledom na mesto ter na Kamniške planine. Za trenutek se ustavimo med grajskimi vrati, da se nas dotakne dih legende o zakleti kamniški Veroniki in njenem zakladu.

Med pastirje na Veliko planino
Kamnik s svojo okolico ponuja še mnogo več. Zarajžamo lahko v dolino Kamniške Bistrice, združimo prijetno s koristnim in sledimo naravi, ki jo ponuja dolina. Pojdimo do izvira Kamniške Bistrice, se sprehodimo ob jezercu ter opazujmo, kako izpod skal priteče bistra voda. Pastirsko naselje na Veliki planini velja za enega redkih ohranjenih naselji te velikosti v Evropi ter privablja številne obiskovalce vse dni v letu. Prepoznavno je po svoji tipični arhitekturi, ki predstavlja nekakšen simbol Velike planine.


Velika planina; Avtor: Ales Frelih

Trnič
Za Veliko planino so značilni majhni siri, trniči, ki so jih pastirji izdelovali v času, ko so na planini pasli živino. Trnič je slani sir hruškaste oblike, okrašen z rezljanimi »pisavami«. Trniče so izdelovali v parih, saj s svojo obliko ponazarjajo ženske prsi. Po izročilu naj bi jih fantje podarjali svojim dekletom kot izraz naklonjenosti. 


Trnič; Avtorja Klemen Brumec in Polona Grahek

V pisanem svetu rastlin
Vsako leto, ob koncu meseca aprila v Arboretumu Volčji potok zacveti dva milijona tulipanov. Ob njih seveda še številne druge cvetlice, ki naznanjajo prihod prebujajoče pomladi. A ne le spomladi, Arboretum Volčji potok v vsakem letnem času ponuja možnost za sprehode v živopisanem barvnem spektru rastlin s celega sveta. Malo drugačno možnost za sproščanje nudi Golf Arboretum, v neposredni bližini parka. Golf igrišče z 18 luknjami leži, kot pravijo številni golfisti, na eni najlepših lokacij v Sloveniji, s pogledom na Kamniške Alpe. Še en razlog, da ga obiščete.


Arboretum; Avtor: Alenka Hribar

V svetu termalnih užitkov
Tuhinjska dolina je že v rimskem času predstavljala pomembno trgovsko pot, ki je Oglej povezovala z Dunajem. Danes se dolina predstavlja z bogato etnološko dediščino in  številnimi ohranjenimi kozolci. Zdaj pa se dolina ponaša tudi z najvišje ležečimi termami na Slovenskem, termami Snovik. Terme Snovik so edine ekološke terme v Sloveniji in predstavljajo ponos Tuhinjske doline.

Okusite Kamnik
Hrana je kot pesem. Ljudske pesmi so šle od ust do ust, se sčasoma spreminjale, a še danes lepo zazvene. Tudi hrana ima na Kamniškem danes drugačen okus kot nekoč. Pa se kljub novim dodatkom še vedno je »vpeta v okolje«, ki je posebno. Kamnik z okolico se ponaša tudi z imenitno kulinarično ponudbo, združeno pod skupno znamko Okusi Kamnika. Tipične jedi iz tega okoliša so vam na voljo pri izbranih lokalnih gostinskih ponudnikih. Privoščite si stik z okoljem in spoštljivo okušajte njegove sadove.



Pridite v Kamnik, pri nas je živahno!
Kamnik živi, živi s svojimi ljudmi, živi s številnimi prireditvami, ki se v njem odvijajo. Največje število obiskovalcev privabijo Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine, ki se vsako leto odvijajo drugi teden v mesecu septembru.

Kamnik pa se lahko pohvali tudi s sodobno opremljenim Hostlom Pod Skalo, ki ponuja 9 dvoposteljnih in 1 tropostojeno sobo, od letošnjega leta dalje pa tudi sobo z 10 ležišči. Ponudba vključuje neomejeno brezplačno uporabo interneta, prostor za shranjevanje koles in motorjev, prevoz do letališča in turističnih destinacij v Kamniku, bližnji pub, kjer se lahko zabavate tudi ob igranju ročnega nogometa in pikada. V bližini se nahaja tudi letni plavalni bazen, teniška igrišča, odbojka na mivki.


Youth Hostel Pod Skalo

Glavni trg 2
1240 Kamnik
Tel: 00386 (0)1 831 81 91

Sorodni članki

Prijava