Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Okusi Japonske

Vsebina
Lahko bi rekli, da je “ramen” postal sinonim za japonsko prehrano. Po svetu je mnogo ramen trgovin, tako da sedaj niti ne bi smelo biti pretežko nabaviti ramen tudi v vaši državi, morda celo v vašem kraju… vendar pa, zakaj se ne bi odpravili na skodelico pravega ramena v deželo vzhajajočega sonca?

Na kaj pomislite, ko slišite »japonska hrana«? Katera je vaša priljubljena jed: suši, tempura, gyudon…? Po mojem mnogo ljudi reče – rad imam ramen! Ramen je juha z rezanci, ki so jo sprva prinesli s Kitajske, vendar se je nato na Japonskem samostojno razvijala. Imamo štiri osnovne okuse te juhe: shoyu ramen, shio ramen, miso ramen, tonkotsu ramen, ob tem pa tudi nekatere povsem izvirne, saj se nove kombinacije pojavljajo iz dneva v dan. 



Za začetek, predlagam, da poskusite osnovne okuse. Shoyu ramaen je juha na osnovi sojine omake, shio ramen je v osnovi slana juha, miso ramen je juha iz japonskih začimb “miso” ter tonkotsu ramen juha, katere osnova je juha iz svinjskih kosti. Sprva bi rekli, da je razlika predvsem v začimbah, vendar ne smete podcenjevati okusa teh ramen juh. Vsaka ramen trgovina ponuja lastno zalogo ramen sestavin, za katere je potrebno veliko potrpežljivosti, da se jih pripravi. Ponekod pripravljajo osnove za juho iz sušenih rib, nekateri uporabljajo piščanca, svinjino, govedino ali kosti teh živali, mnoge kombinirajo različno zelenjavo – od čebule, korenčka do ingverja ter začimb, ki dajo prav njihovi juhi poseben okus. A da bi bile juhice še bolj raznolike, moramo vedeti, da se uporabljajo tudi različne testenine. Od debelih, sočnih, pa do al dente rezancev, je preprosto potrebno vedeti, kakšne rezance moramo kombinirati s kakšno juhico, da dobimo pravo kombinacijo dolžine in debeline ter razkuhanosti, ki bi najbolje ustrezala k posamezni ramen juhi. Prosim, poskusite najprej štiri osnovne okuse, seveda pa ne pozabite raziskovati tudi ostalih posebnosti, ki jih vaša trgovinica ponuja.

Če ste že seznanjeni z osnovnimi okusi in bi želeli dalje raziskovati, je na voljo nekaj trgovinic, ki ponuja posebne vrste ramen juhic. Najprej je tu “tsuke-men,” ki je enako priljubljen kot ramen. V tem primeru se posebej postreže juho in testenine, ki se nato namakajo v juho. Ta juha ima bogatejši okus kakor običajna juha. Ko pojeste testenine, lahko v juho dodate še dodatke ter okusite tudi juho samo. “Maze-soba” ali tudi “shirunashi-soba” je prav tako popularna ter meni osebno najljubša. “Soba” pomeni rezanci, v takšni kombinaciji pa ramen nima jušne tekočine. V skledi boste dobili rezance z različnimi prelivi in začimbami. Preden pričnete jesti, jih je potrebno vse dobro premešati. Pravijo, da takšna jed spominja na nekakovostno hitro hrano, vendar ima manj kalorij kot običajen ramen, tako da če skrbite za svojo linijo, zna biti to prava izbira za vas. Posebni okusi so na primer curry ramen, italijanski ramen, pikantni ramen in toripaitan ramen. “Tori” pomeni piščanca, kar nakazuje, da je juha narejena ali iz piščanca, ali pa iz piščančjih kosti. Juha je gosta in blaga, vendar ne težko prebavljiva. Prijatelj, ki preprosto obožuje ramen je rekel, da je toripaitan ramen trenutno povsem v trendu, tako da če želite izkusiti zadnji krik kulinarične mode, naročite skodelo toripaitana.



Tokio je pravo bojišče ramena. V mestu je okoli 4000 trgovinic, ki ponujajo ramen, kar pomeni, da ga dobite skoraj za vsakim vogalom. Osebno priporočam Shinjuku, Shibuya in Akihabara. To so tipične turistične lokacije ter znane po nakupovalnih centrih in modnih oblačilih ter elektroniki – tukaj pa je tudi ogromno slavnih trgovinic ramena. Če pridete sem in čutite lakoto med vašimi nakupi ali ogledi, je dobro vedeti, da si lahko privoščite sveže pripravljeno in vročo skledo ramena. Širom države pa ponujajo tudi različne tradicionalne lokalne ramene, kot je na primer miso ramen, ki je tipičen za Sapporo ali tonkotsu ramen, tipičen za Hakato. Če ste ljubitelj ramena in imate dovolj časa da potujete po Japonski, je tukaj seznam krajev, ki jih je vredno obiskati. 

Če torej pridete na Japonsko, si privoščite pravi ramen:
Dober “shoyu ramen” lahko jeste tudi v Youth Hostlu v Tokiu.
Dober “miso ramen” lahko jeste tudi v Sapporo International Hostlu.
Dober “tonkotsu ramen” pa vam ponuja Youth Hostel Hakata/Fukuoka - Fukuoka YH

Ayaha Sasaki

Sorodni članki

Prijava