Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Odkrivaj neodkrito!

V januarski številki Globetrotterja so že bili omenjeni nekateri mladinski hostli, primerni za skupine, ki iščejo drugačna popotniška in izkustvena doživetja. Zadnje čase vedno več slišimo, beremo in se pogovarjamo o mladinskem turizmu v Sloveniji. Poleg klasičnih mladinskih hostlov, pa v Sloveniji poznamo tudi mladinske centre s hostli. V tem članku se bomo osredotočili na zgodbo slednjih, saj poosebljajo mladinski turizem.

Vsebina
Zgodba se začne leta 2008, ko je Urad RS za mladino (URSM) objavil javni razpis za sofinanciranje investicij za mladinsko infrastrukturo, v okviru katerega je 10 mladinskih centrov zasnovalo načrte za izgradnjo ali obnovo 10-ih mladinskih hostlov. Načrti izgradenj in obnov so se uresničili do leta 2012. Nastale kapacitete mladinskih centrov hostlov  omogočajo izvajanje večdnevnih, tudi dolgoročnih (mladinskih) programov, prav tako pa so prostori na voljo društvom in podjetjem, ki za svoje programe potrebujejo nastanitvene kapacitete ter posameznikom – backpackerjem, ki si želijo na svojih potovanjih odkrivati neodkrite plati države, predvsem tiste, ki še niso popolnoma zasičene s turisti. Mladinski centri hostli s svojimi programi popotnikom  na njihovem potovanju ponujajo izkustvo in zadovoljitev potreb po mladinskem utripu in delu. Kje drugje, če ne tu v hostlih, ki so umeščeni neposredno v mladinske centre?
 
Hostli popolnoma podpirajo vlogo mladinskih centrov. Vsa pridobljena sredstva od nočitev, se poleg nujnega financiranja delovanja hostla vlagajo nazaj v programe za mlade, infrastrukturo mladinskih centrov in za razvoj kadrov. Z vsako nočitvijo tako mlade posredno podpirajo društva, podjetja in mladi popotniki sami.
 
Nič drugače kot pri drugih panogah se tudi turizem razvija naprej, danes pa zavoljo podpornikov socialnega podjetništva svoje mesto vedno bolj zavzema princip glasovanja s svojo denarnico. (Mladi) popotniki danes zagotovo niso več pasivni potrošniki.
 
Vsak hostel od vseh desetih je umeščen v drugačno lokalno okolje in posledično je vsak hostel svojevrsten, vsi pa so enotni v svojem poslanstvu, ki sledi vzporedno z mladinskim delom. Zaradi vse večjega pomena povezovanja, so se mladinki centri hostli po Sloveniji odločili ustanoviti svojo mrežo. Nastala je mreža turizma mladinskih centrov s hostli (MCHT) v okviru projekta socialnega podjetništva, ki ga izvaja Zavod Mladinska mreža MaMa. Mreža MaMa in projekt MCH turizem med drugim skrbi tudi za »družinske fotografije« hostlov. S tem namenom je v nastajanju nova skupna spletna stran, ki bo uporabnikom služila kot informacijsko središče: med drugim si bodo uporabniki lahko ogledali sobe in konferenčne prostore, lokalno ponudbo in doživetja. Hostli se skupno predstavljajo tudi v sveže posnetem videu, MCHT pa je za vse radovedneže, nestrpne slovenske nomade in vse željne prvih informacij  izdelal  zloženke z vsemi potrebnimi kontakti in brošuro, ki vsem organizatorjem večdnevnih programov lajša odločitve pri izbiri prostorov.

Vsak hostel skriva svojo zgodbo

Najdemo jih tako v mestnih središčih, kot tudi v ruralnih okoljih. V Posavju najdemo že dva; družinam in kolesarjem prijazen MC hostel Brežice, ki gosti tudi velike skupine in udeležence raznih konferenc in Mladinski hotel Krško, ki nas opominja na dejstvo, da imajo Krčani še kaj drugega kot nuklearno elektrarno. Krško je znano tudi kot majhno slovensko središče glasbene zvrsti hardcore, sam mladinski center v katerem je svoj dom našlo mnogo društev, pa je sinonim za gostoljubje in prijazno in ustrežljivo osebje.
 
Zasavje je dom Mladinskemu centru in hostlu Trbovlje (MCT), ta kontemporarno zasnovan objekt je lociran v središču mesta, polnega zapuščin svoje rudarske preteklosti, ki je tudi sicer v Sloveniji dobro znano po svoji alternativni kulturi. 
 
Na Štajerskem je v mestnem okolju Maribora, poleg avtonomne cone in nenehnega dogajanja skvota kontrastno v celoti prenovljen Hostel Pekarna, ki spada v kompleks objektov, zgrajenih za peko kruha v 19. stoletju s strani Avstro-Ogrske vojske. Sosednjega štajerca lahko obiščemo že v Celju. MCC Hostel - Hiša legend je popolnoma zavita v zgodbe mesta iz srednjeveških časov legend in nedavnih mestnih posebnežev. Vsaki sobi so v skladu z legendami svoj pečat dodali mladi Celjski umetniki, zato nič čudnega, da je hostel navdušil tudi Lonely Planet. Če nadaljujemo svojo pot odkrivanja neodkritega in se pomikamo proti Koroški najdemo kar štiri hostle. Med drugim tudi veterana mladinskega turizma v Sloveniji – Mladinsko prenočišče Šmartno ob Paki, kjer lahko v poletnih nočeh izkušenj željni gostje prespijo tudi kar na pravem kozolcu ob hostlu. Sledi Mladinski hotel Velenje, katerega gosti lahko obiščejo tudi koncerte in gledališke igre v eMCe placu in Marenberški mladinski hotel, ki ga najdemo v prijetnem vaškem okolju Radelj ob Dravi. Zelo primeren je tako za gostovanje porok, kot za neučakane kolesarje in športnike. S svojimi širšimi hodniki in prostorom v sobah pa je primeren tudi za invalide, kot tudi nekaj ostalih hostlov. 
 
Koroška ponuja Mladinski hotel Punkl v Ravnah na Koroškem, ki si je s svojo zeleno gradnjo prislužil tudi nagrado; je namreč prvi nizkoenergijski ekološki leseni hostel v državi. Zaradi svojih številnih športnih kapacitet je tudi Punkl primeren za skupine športnikov, gosti pa se lahko odpravijo na posebno kolesarjenje po jami, kot nikjer drugje v Sloveniji. 
 
Kot edini hostel v mreži projekta MCHT na zahodni strani države je Mladinski hotel Ajdovščina, postavljen nekaj minut iz vrveža mesta v zelenje Športnega parka Pale, ker je sedeva vedno dobro imeti prijatelje na gostoljubnem Primorskem, kjer ti sekira ne pade v med, ampak v kraški pršut in se poleg medu ne cedi mleko, ampak ljubljena primorska kapljica.

Sorodni članki

Prijava