Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Letalske zgode in nezgode

Potovalna hitrost letala je v primerjavi z drugimi prevoznimi sredstvi res zavidanja vredna. A hitrost še zdaleč ni vse! Letenje po zraku ti mimogrede vzame cel dan časa, za medcelinske polete pa lahko še več. K sreči večino časa ne prebiješ na tesnih letalskih sedežih, temveč ga porabiš za pot do letališča, birokratske opravke pred poletom in čakanje na vkrcanje, ki se tako rado prične z zamudo. Vse skupaj pa še zdaleč ni zabavno.

Vsebina
Kar precej dolgih ur sem že preživel na letališčih. Običajno čakajoč na povezovalni polet, pogosto pa tudi zaradi pretirane previdnosti. Za vsak slučaj običajno pridem na letališče nekaj ur pred poletom. Pred tem pa še telefonsko preverim, če je polet res ob napovedani uri. Najbolj neprijetni so nočni ali zgodnji jutranji leti: Na Rarotongi sem začel čakati letalo točno ob polnoči. K sreči mi ni bilo potrebno buditi taksistov, saj sem bival le kak kilometer stran. Toda, letališče je bilo ob mojem prihodu zaprto, na vratih letalske družbe pa listek, da je polet zaradi vremena preložen za nekaj ur. Zunaj se je res pripravljalo k tropskemu nalivu in ni mi preostalo drugega, kot z nekaj sotrpini občepeti na plastičnih stolih pred letališko zgradbo. K sreči so bili postavljeni pod streho, ki je prišla še kako prav ob prvih obilnih deževnih kapljah. Prvi uslužbenci so se prikazali čez dve uri. Z novico, da bo treba še potrpeti. Brez razlage ali opravičila. Otok smo zapustili šele ob 8. uri zjutraj! Ob večji zamudi letal je običajno, da potnikom ponudijo hrano v restavraciji. Toda na majhnem letališču je bilo ponoči vse zaprto in tako nismo dobili ničesar...
 
Podobno sem spoznaval tudi letališče na Samoi. Tokrat bolj po svoji krivdi, saj se ponovno nisem želel sredi noči prepustiti maloštevilnim taksistom. Polet sem imel ob dveh ponoči, na letališče pa sem  prispel že v zgodnjih večernih urah. Z zadnjim lokalnim avtobusom. K sreči je bila zgradba večja, s streho in nekaj lokali,  ki pa so drug za drugim kmalu pozaprli vrata. A v družbi čistilke in varnostnika je nekaj nočnih uric čakanj vseeno kar nekako minilo.

Brezplačne počitnice

Zgoden prihod na letališče, ti omogoča prijavo na polet med prvimi. S tem tudi izbiro sedeža. Po drugi strani pa izgubiš (minimalno) možnost letenja v poslovnem razredu, čeprav ga nisi plačal. Kadar je letalo polno zasedeno, potnikov pa je ob prijavljanju na polet kar naenkrat preveč, namreč proste sedeže v dražjem poslovnem razredu brez doplačila odstopijo potnikom, ki imajo letalsko vozovnico za turistični razred. Seveda braz doplačlila, saj je za zaplet kriva letalska družba. Nekaterim srečnežem pa se celo zgodi, da dobijo plačanih nekaj dni bivanja v hotelu! Kadar je letalo polno zasedeno se lahko pojavi kak potnik, ki na vsak način želi potovati prav s tem letalom. Za odstopljeno vozovnico je pripravljen plačati bivanje do naslednjega poleta. Prijateljeva štiri članska družina je pred leti na tak način podaljšala počitnice v Jordaniji za teden dni! 
 
Srečna zvezda pa jih še ni zapustila, saj so jim ob ponovnem prihodu na letališče ponudili še teden dni brezplačnih počitnic! A žal so se zaradi službe res morali vrniti domov...
 
Tašen »srečni bonus« je običajno na voljo le tistim, ki se na polet prijavljajo med zadnjimi.  Toda slednje ima tudi slabe strani, saj si lahko prepozen ali pa šele na okencu izveš, da je letalo žal že polno! Ali pa te hladno poučijo, da bi moral polet telefonsko potrditi vsaj dan prej. Meni se je zgodilo prav slednje in od takrat dan pred poletom vztrajno preverjam kako in kaj je z mojo letalsko vozovnico. 

Kaj početi …

Ure prebite na letališču običajno nikomur niso v zabavo. Tudi na največjih, ki so polna lokalov, trgovin in še česa. Ter odprta vse dni in noči. Na nekaterih letališčih je mogoče najeti tudi sobo ali prespati v bližnjem hotelu. Posamezne letalske družbe imajo za potnike, ki pogosto potujejo z njimi na voljo posebne salone. Ti so udobnejši od letaliških čakalnic, obenem pa postrežejo tudi s pijačo in kakšnim prigrizkom. Nekatere letalske družbe pa skrbijo tudi za običajne potnike. Vsaj  s policami polnimi časopisov in samopostrežnimi avtomati za pripravo, toplih pijač. Na nekaterih letališčih (Seul) pa so na voljo celo računalniki za brezplačen dostop do interneta.

Sorodni članki

Prijava