Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

10 dejavnosti v Firencah, ki ne stanejo niti en evro

Kriza, ki trenutno pretresa gospodarstvo v Italiji, kakor tudi v mnogih drugih evropskih državah, naj nam ne da pozabiti, da živimo v eni najlepših držav na svetu, ki lahko ponudi mnogo turističnih, kulturnih in naravnih znamenitosti – celo brezplačno. Čeprav so časi takšni, da je celo poceni za marsikoga predrago, ne obupajte. Prilagodite se novim stroškovnim trendom. Sprva se zdi nemogoče, najti v Firencah nekaj, kar je brezplačno; 'nekaj' kar bi obogatilo vaš obisk, brez da vam prazni žepe. Vendar pa smo, zahvaljujoč nekaterim nasvetom in parim telefonskim klicem, uspeli najti kar nekaj nasvetov za vas, da spoznate mesto na kvaliteten a poceni način.

Vsebina

1) Teden kulture 2012

Ne pozabiti, da je med 14. in 22. aprilom teden kulture in da imajo tedaj vsi muzeji prosti vstop (možno se je rezervirati vnaprej).

2) Lokalne tržnice v Firencah

Sprehodite se po lokalnih tržnicah, saj sprehod nič ne stane, videli in spoznali pa boste kar nekaj zanimivih stvari, ki vam lahko polepšajo dan. Tukaj je nabor tipičnih tržnic v Firencah:
 
  • Tržnica SAN LORENZO: razteza se od Piazza S. Lorenzo do ulice Ariento ter obkrožuje celotno baziliko Svetega Lovrenca (San Lorenzo), kar je zgodovinski center mesta. To je najpomembnejša tržnica v mestu, kjer boste našli oblačila, usnje, domačo hrano ter še veliko več. Tržnica obratuje vsak dan razen nedelje in ponedeljka.
  • Tržnica SANT’AMBROGIO: Nahaja se na Piazza Ghiberti in Piazza Sant'Ambrogio. Ta tržnica ima tako pokrit kot odkrit del, kjer boste našli sveže sadje in zelenjavo, oblačila, cvetlice, čevlje in različne pripomočke. Iščete kaj za pod zob? To najdete v pokritem delu, kjer se prodajajo meso, sveže ribe, testenine, izvrstni siri in druga špecerija. Seveda pa, če postanete lačni, lahko obiščete tudi restavracijo na tržnici, ki je cenovno ugodna in kakovostna. Tržnica obratuje vsako soboto med 7:00 in 14:00.
  • MERCATO DELLE CASCINE (kmetijska tržnica): nahaja se v prelepem in največjem parku v Firencah Parco delle Cascine in obratuje vsak torek med 7:00 in 14:00. Po vsej verjetnosti je največja in najcenejša tržnica v mestu! Po zapravljanju pa se lahko tudi prehodite po parku.
  • MERCATO DELLE PULCI (bolšji sejem): slavni bolšji sejem se nahaja na Piazza dei Ciompi in obratuje vsak dan med 9:00 in 19:30, vsako zadnjo nedeljo v mesecu pa se tržnica celo razširi, tako da tam najdete resnično karkoli. Tukaj najdete od pohištva, do slik, kovancev, nakita… prav tako se zna zgoditi, da najdete prave zaklade, po ugodnih cenah. Vredno je ogleda… mislili boste, da ste padli v preteklost.
  • FIERUCOLINA je organska tržnica, ki promovira organsko kmetijstvo in biodinamično kmetovanje, s hrano, vinom in ročno izdelanimi bio-proizvodi. Obratuje vsako tretjo nedeljo v mesecu (razen v avgustu) na trgu Santo Spirito.
  • TRŽNICA ZDRAVJA, Piazza delle Cure, obratuje vsako jutro razen ob nedeljah in praznikih;
  • PUJSJA TRŽNICA, slamnati izdelki, ročno vezenje, usnjeni izdelki in lesni izdelki ter cvetlice. Naslov: Piazza del Mercato Nuovo, med 8.00 in 19.00 vsak dan razen nedeljo in ponedeljek;
  • SLAMNATA TRŽNICA, Piazza del Mercato Nuovo, med 9.00 in 18.30 vsak dan razen ob nedeljah in ponedeljkih;
  • TRŽNICA REDKIH KNJIG, Loggia del Grano, od četrtka do sobote med 10:00 in 18:00;
  • CVETLIČNA TRŽNICA, pod teraso Piazza della Repubblica, vsak četrtek med 10:00 in 19:00.
 
Za dodatne informacije se lahko obrnete na turistično pisarno mesta Firence (kontaktne podatke najdete na koncu članka).

3) Brezplačni peš ogledi Firenc

To je originalen peš pohod po mestu, ki je brezplačen in zanj ne plačate nič.

Vodijo vas poklicni vodiči, ki so plačani zgolj iz napitnin (vaša dobrodušnost pa jim bo omogočila nadaljevanje te izvrstne storitve).

Ponujajo dva dnevna ogleda od osrednje železniške postaje Santa Maria Novella: na voljo pa sta renesančni sprehod ali sprehod po zgodovini družine Medici (seveda lahko greste na oboje).

Na zemljevidu vidite več podrobnosti: www.florencefreetour.com 

4) Povabilo v palačo ob četrtkih zvečer

Palača Strozzi je odličen primer renesančnega dvorca in deluje kakor majhna trdnjava v osrčju mesta. Vsak četrtek zvečer med 18:00 in 22:00 je prost vstop, ki omogoča ogled sodobne umetnosti, ki je razstavljena v sobah palače.

Več podatkov na www.palazzostrozzi.org .

5) Kavarna Oblato (kraj, za katerega ste upali, da ga boste našli!)

V drugem nadstropju knjižnice Oblato je kavarna, ki je odprta za javnost od maja 2009 in je že postala pomemben del mestnega kulturnega in družabnega življenja. Opremljena je modernistično in vsaka podrobnost je skrbno dodelana, da vam omogoči preživeti čim več časa v knjižnici, kjer se počutite veselo, zadovoljno in varno. Res je edinstven občutek.

Skoraj vsak dan prirejajo tematski glasbeni večer, s prostim vstopom in če želite si lahko naročite tudi pijačo (razen če sedite za mizo, tedaj morate kaj naročiti).

Da bi izvedeli več, kliknite TUKAJ.

6) Santa Maria Novella in njihova apoteka

Firence so bogato posute s cerkvami in v mnogo njih je mogoče priti brezplačno. To vključuje tudi baziliko Santa Maria Novella, ki je ena najlepših cerkva in je delo mojstrov: Giotto, Masaccio in Ghirlandaio. Znotraj bazilike se nahaja tudi apoteka, ki so jo ustanovili dominikanski menihi leta 1221: v vrtovih vzgajajo zdravilna zelišča iz katerih pripravljajo zdravila, maže in kreme v svojem lastnem majhnem laboratoriju. Še dandanes se držijo stoletja starih in s tem tudi preverjenih receptur.

Več podrobnosti o baziliki na:  www.chiesasantamarianovella.it 
Več podrobnosti o lekarni:
www.smnovella.it

7) Katedrala Firenc

Vstop v katedralo Santa Maria del Fiore je brezplačen. Cerkev pa je tretja največja na svetu, takoj za baziliko svetega Petra v Rimu in Svetega Pavla v Londonu.

Več informacij o katedrali najdete TUKAJ.

8) Cerkev Sv. Benedikta

Cerkev ki je prvič začela izvajati bogoslužje že 1002 leta je edina cerkev v Firencah posvečena ustanovitelju meništva, ki je sedaj tudi svetnik zaščitnik Evrope – Sv. Benedikt iz Norcie (480-547).

Za več informacij kliknite TUKAJ.

9) Trgi v Firencah

Imate kaj časa, ki bi ga posvetili tematskemu ogledu mesta?

Raziščite trge mesta Firenc.

Več informacij najdete TUKAJ.

10) Zelene Firence

Radi počivate v zelenem okolju?

Izbirate lahko med mnogimi parki in vrtovi v mestu, ki so brezplačni, kakor vrt Cascine, vrt Irisa, Etruščanska grobnica Montagnola, vrt Torrigiani, vrt vrtnic vile Favard.

Za več podatkov kliknite TUKAJ.

11) 1 brezplačna noč v hostlu v Firencah

Tudi mi se prilagajamo potovanju brez stroškov, tako lahko prenočite v Vili Cameratha (Youth Hostel Firence) a eno noč brezplačno. Ponudba velja med 10 januarjem in 10 marcem, saj bo tedaj tretja nočitev brezplačna (plačati morate le turistično takso 1€.

Če želite izkoristiti to priložnost rezervirajte preko spleta in zanemarite možnost ‘Pay on Arrival’, popust se vam bo obračunal ob prihodu.
 

Y.H. EUROPA, VILLA CAMERATA
Viale Augusto Righi 4
50137 Florence
Tel + 39 055 601451
E-Mail:
firenze@aighostels.com 

Turistična pisarna Firence:
Piazza San Giovanni 1 (Dome)
Ph. + 39 - 055 – 288 496
bigallo@comune.fi.it 
or
Piazza Stazione 4
Ph. + 39 - 055 – 21 22 45 or + 39 - 055 – 27 28 208
turismo3@comune.fi.it

***Obe pisarni delata od ponedeljka do sobote med 8:30 in 19:00 ter ob nedeljah od 8:30 do 14:00. 

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava